Mreža žensk |

Biodanza v Murski Soboti

04.03.2015 Št. ogledov: 2561 Avtor: Uporabnik Uporabnik

Biodanza kmalu v Murski Soboti. 

Jeseni načrtujemo začetek delovanja skupine biodanze tudi v Pomurju. Šolanje zaključujeva dva učitelja biodanze - Lidija Šömen in Romeo Varga. Do takrat vam bova skušala posredovati čim več informacij o biodanzi ter izvesti predstavitvena srečanja, na podlagi katerih se boste brez dvoma z lahkoto odločili, da se pridružite skupini.

Kaj je biodanza?

Biodanza je metoda čustvene integracije in organske prenove, ki deluje, če je podprta z izbrano glasbo in gibanjem. Biodanzo je zasnoval čilski antropolog Rolando Toro Araneda, ki je želel s to metodo ustvariti čim boljše pogoje za ustvarjanje harmonije med človeštvom in vsemi živimi bitji  ter univerzumom.

"Ples je globoko gibanje, ki izhaja iz najbolj nedoumljivih področij človeškega bitja. To je gibanje življenja, biološkega ritma, srčnega utripa, dihanja, je impulz za povezavo z vrstami, je gibanje intimnosti. " (Rolando Toro)


http://spaziobiodanza.it/wp-content/uploads/2012/01/rolando-toro-4-210x210-12kb.jpg

    http://spaziobiodanza.it/wp-content/uploads/2012/01/Rolando-Toro-biodanza-les-210x210-14kb.jpg 

Pri tem je izhajal iz dejstva, da je ples bil vedno pomemben za izražanje čustev, tako pri primitivnih kulturah kot v sodobni družbi. Pri biodanzi uporabljamo univerzalna orodja, kot so ritem in glasbena harmonija, organsko gibanje ter iskrena srečanja. Ker so besede povsem odveč, pri biodanzi delujemo brez besed, le učitelj daje navodila za vajo.

 Bistvo biodanze je delovanje na zdravi del človeka. Pri biodanzi delujemo na 5 linij doživljanj:

  •  vitalnost,
  •  seksualnost, 
  •  ustvarjalnost,
  •  čustvenost ter
  •  transcendenco.

Če redno hodimo na tedenska srečanja biodanze, postanemo močnejši, bolj aktivni, bolj čutni in odprti. Z izražanjem identitete ustvarjamo zdravje, veselje do življenja in nove oblike čustvene komunikacije ter erotike. Lahko rečemo tudi, da je biodanza razvoj življenja pri človeku.

Biodanza je znanstveno dokazana kot učinkovita metoda pri zdravljenju psihosomatskih boleznih današnje civilizacije. Zmanjša nemir, zaskrbljenost ter poskrbi za boljšo prilagoditev na vsakodnevne strese.

Biodanza integrira organizem na vseh ravneh:

  • čustveni,

  • nevrološki,
  • endokrini ter
  • imunski ravni.

Čeprav jo ime povezuje s plesom, za biodanzo ni potrebno obvladati nobenega plesa. S plesom pri biodanzi izhajamo iz sebe in skozi glasbo izrazimo to, kar v tistem trenutku čutimo.

Osnovni cilj biodanze je integracija človeka, kar pomeni, da se v celoto povežejo razum in razmišljanje, čustva in občutki ter telo.

Z redno tedensko vadbo pridemo do bolj usklajenega, povezanega življenja, boljšega zdravja in počutja, vsak v svojem času, na svoj način.

Biodanza ni hitra metoda za spremembo življenja, ampak so redni in počasni koraki v življenje, kjer smo bolj celoviti in iskreni do sebe in drugih.

 

Coro_de_ca_a_divina

 

Biodanza nekoč in danes – razlikuje se le po številu ljudi, ki jo živi.


http://4.bp.blogspot.com/-ciVjJIm8o5s/Ulgtzup78iI/AAAAAAAAL3o/T-dBP5skKMc/s1600/Corso+di+Biodanza+a+Cagliari.jpg

 

© 2015 Zavod za socialni razvoj Murska Sobota, izdelava: gf-inspiro.si